BLOG
Boekrecentie 'De Architectura'
Datum: 25 Feb 2014
Auteur: Paul Goes
Een aantal jaren geleden speelde ik een spelletje met mijn dochter (toen 3 jaar oud). Het doel van het spelletje is dat zij een lichaamsdeel, dat ik noem, bij zichzelf aanwijst. Na een aantal lichaamsdelen (makkelijke zoals arm, been, hoofd, neus, oor) was ik van plan om het iets moeilijker te maken en vroeg ik haar ‘Waar zit je navel?’. Tot mijn verrassing wees ze niet haar navel aan, maar antwoordde ze simpelweg ‘In het midden!’.
Logisch toch? Dit antwoord maakte me wel nieuwsgierig en ik besloot hier eens naar te googlen. Een van de eerste antwoorden die naar voren kwamen was de tekening ‘The Vitruvian Man’ van Leonardo da Vinci. In deze bekende tekening worden lichaamsproporties weergegeven en gerelateerd aan een volmaakt vierkant en volmaakte cirkel. In de tekening is te zien dat de navel inderdaad het midden van het lichaam is (het centrum van de cirkel).
Verder onderzoek leerde dat deze tekening gebaseerd is op een beschrijving van lichaamsproporties opgesteld door Marco Vitruvius Pollio in zijn boeken over architectuur ‘De Architectura’. Dit wordt beschouwd als het oudst bekende werk over klassieke architectuur. Als enterprise architect was ik benieuwd wat Vitruvius over architectuur beschreven heeft en hoe dit relateert aan mijn beroep. Ik vond een Engelse vertaling van ‘De Architectura’ op het Internet en downloadde het met de intentie het te gaan lezen. Het duurde echter tot een aantal maanden geleden voordat ik de tijd had dit daadwerkelijk te doen.
‘De Architectura’ is rond 15 voor Christus geschreven door Romeinse architect Vitruvius aan zijn beschermheer Ceasar Augustus. Het bestaat uit tien boeken die het beroep van architect beschrijven en die richtlijnen geven voor uiteenlopende bouwprojecten. De tien boeken beslaan de volgende onderwerpen: architectuur, kenmerken van een architect en stadsplanning (boek 1), bouwmaterialen (boek 2), bouwen van tempels (boek 3 en 4), bouwen van openbare gebouwen (boek 5), bouwen van woonhuizen (boek 6), vloeren en pleisterwerk (boek 7), vinden van water en bouwen van aquaducten (boek 8), wetenschappen en zonnewijzers (boek 9) en machines zoals oorlogsmachines, watermolens en irrigatiesystemen (boek 10).
Het lezen ervan was een plezier. Allereerst vanwege de beschrijving van het beroep van architect. Daarnaast was het verbazingwekkend om te zien hoeveel kennis men toen al had, maar ook leuk om te zien welke kennis men nog niet bezat (bijvoorbeeld t.a.v. de aarde, de zon en de maan). Uitermate interessant waren ook de beschrijving van het plaatsen van resonerende schalen in theaters ten einde de hoorbaarheid van de menselijke stem te verbeteren en de beschrijving van technieken waarmee ze de visuele imperfectie van kolommen (waardoor deze boven smaller lijken dan onder) trachten te maskeren. De boeken beschrijven zelfs in detail de stelling van Phytagoras en de wet van Archimedes.
Wat kan eruit geleerd worden door een enterprise architect?:
Ik denk dat dit een lijst is dat de meeste enterprise architecten zullen herkennen.
Als stof tot nadenken besluit ik met een citaat (uit de introductie van boek 6):
"Niemand haalt het in zijn hoofd om thuis welk beroep dan ook uit te oefenen (dat van een schoenmaker bijvoorbeeld, of andere nog makkelijker) met uitzondering van dat van architect, en dat, omdat velen die het beroep beoefenen er niet echt bedreven in zijn, maar zich ten onrechte architect noemen."
Reageren op dit blogartikel: